GYAKORI KÉRDÉSEKMilyen anyagot válasszak sírkőnek?


Ár szempontjából a műkő sírkő a leginkább kedvező, érdemes tudni, hogy ezek a sírkövek öntött anyaguk lévén rövidebb élettartamúak, mint a természetes anyagok (kb. 25 év).Természetes anyagokat kedvelőknek, valamint az egyedi formát igénylő embereknek, a mészkő és gránit sírkövet ajánljuk. Mindkettő természetes anyag, a mészkő üledékes eredetű kőzet, ezért a savas esők hatásának kevésbé áll ellen, ennek következtében külső térben fényét elveszti, faragott felületén a pórusokban a moha megtelepedhet. Ettől függetlenül a sziklakertet és a természetes hatást kedvelőknek ajánljuk. Az édesvízi kemény mészkő fagyálló, kellemes világos meleg tónusú, hazánkban több mészkő bányában megtalálható, jól faragható anyag. A gránit vulkanikus eredetű anyag, a világ számos pontján találhatók bányák, ahol különböző keménységű és színű gránit anyagok fellelhetőek. Rendkívül sok színben alakultak ki, nagy szilárdságú kemény anyag, számos területen használatos e tulajdonságai miatt, külső téren ellenáll az időjárás viszontagságainak, fagyálló, fényét hosszan megtartja.Mészkő vagy Gránit?


MŰKŐ


ELŐNYE: Kedvezőbb ár
HÁTRÁNYA: Rövidebb élettartam


MÉSZKŐ


ELŐNYE: Meleg szín, hazai anyag, könnyen, jól faragható.
HÁTRÁNYA: A sziklás kialakításnál nincs az anyagon belül kontraszt (a faragott és csiszolt felület viszonylag homogén színű) Külső téren fényét elveszíti, moha képződhet a felületén, közvetlenül a mészkőbe gravírozni nem lehet.


GRÁNIT


ELŐNYE: Széles színválaszték, fényét megtartja. A fekete vagy a homogén sötét színű gránitba lehet gravírozni.
HÁTRÁNYA: Nehezebben megmunkálható, ezért az igényesebb faragások költségesebbek, mint a mészkő esetében, és hosszabb időt vesznek igénybe.Milyen sírkövet válasszak nyitottat, vagy zártat?


Ha ritkábban látogatjuk a temetőt, érdemes zárt sírkövet választani. Így elkerülhetjük a gyomok kinövését, ami egyrészt kellemetlen látvány, másrészt a sírkő anyagában kárt okozhat. Ha szeretnénk a sírhelyre növényeket ültetni, kérhetünk különböző formájú lyuk kialakítást, vagy választhatunk nyitott sírkövet. A lyuk kivágásnál figyelembe kell venni a sírkő méretét, kivitelezését, és a lyuk megfelelő elhelyezését. Nem célszerű a sírkő olyan részére kérni lyukkialakítást, amit nehezen érünk el, mert megnehezítjük a gondozását. Érdemes figyelembe venni az anyagvastagságát, figyelni kell a lyuk megfelelő méretére, és a beültetésre kerülő növények egyedi igényeire. Nem célszerű bokrosodó nagyra növő növényeket beültetni, mivel azok gyökere a sírkövet szétnyomhatja, a fedőlapot szétrepesztheti. Érdemes figyelni a beültetésre kerülő növények napfény és tápanyag igényére is.Milyen mécses tartót és vázát válasszak?


Elsősorban a sírkő anyagához és a feliratához illő mécses tartót, illetve vázát javasoljuk Ha félünk a temetői lopásoktól a műkő, mészkő, gránit anyagból készült termékeket javasoljuk, védelmet nyújthat, ha a vázába monogramot vésetünk.

Műkő sírkő műkő emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet műkőből, fémből (festett alumínium).
Műkő sírkő gránit lappal vagy gránit emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet műkőből, fémből (festett alumínium), gránitból, bronzból.
Műkő sírkő mészkő lappal vagy mészkő emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet műkőből, fémből (festett alumínium), gránitból, bronzból.
Mészkő sírkő mészkő emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet mészkőből, bronzból.
Mészkő sírkő gránit emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet mészkőből, gránitból, bronzból.
Gránit sírkő gránit emlékkel: a váza, mécses tartó készülhet gránitból, bronzból.Porcelán kép, vagy gravírozás?

Mire van szükség a kép elkészítéséhez?

Elsősorban egy nagy felbontású fényképre, ha nem áll rendelkezésre a porcelán kép a hozott fotóval megegyező minőségben készíthető el. Gravírozáshoz jó minőségű fényképre van szükség.


Melyiket érdemes választani?

Porcelán képet többnyire műkő sírkövön helyezünk el. A napjainkban készülő modern sírkövekre gravírozott képet-vallásjelet készítünk.