SÍREMLÉK VÁLASZTÁSMilyen színű követ válasszunk?


Míg korábban többnyire a fekete, fehér és szürke színű anyagok voltak megtalálhatók, napjainkban a színpaletta számos árnyalatából választhatunk. A kövek között találhatunk világos vagy sötét tónusút, homogén szemcseszerkezetűt, "pöttyös", "foltos", a természet alkotta egyedi rajzolatú anyagot, melyek közül ízlésvilágunk szerint választhatunk. Az anyagkiválasztás igen fontos, hiszen ez egy hosszú távú döntés, ezért érdemes néhány dolgot átgondolni.


A világos kövek előnye, hogy a por kevésbé látszik a felületen. Hátránya, könnyebben elszíneződhet, mint egy sötét tónusú kő. A színes köveknél szintén előny lehet, hogy bizonyos szennyeződések kevésbé látszanak a felületükön, ezáltal könnyebben tisztán tarthatóak. Hátrányuk, hogy természetes anyagok lévén később nehezen vagy nem pótolhatók, változtathatók a sírkő egyes elemei. A sötét színű homogén kövek (pl. Nero Zimbabve=fekete gránit, Impala= sötétszürke. stb.) előnye, hogy mindig időtálló, nem megy ki a divatból. További előnye a homogén anyagoknak, hogy később változtatás esetén pótolhatók. Hátrányuk lehet azonban, hogy a por meglátszik felületükön.Milyen későbbi változtatás, lehetséges?


Gyakran előfordul, hogy a síremlék megrendelésekor nyitott sírkő megoldást választanak, később azonban szeretnék lefedetni. Ez a változtatás technikailag természetesen megoldható azonban fontos tudni, hogy ilyen esetben természetes anyagok lévén a kő színe, tónusa, erezete eltérhet a korábban felállított sírkőtől, ugyanez érvényes a később felhelyezésre került vázára, mécses tartóra. Megoldás lehet, ha megrendeléskor fedlapot is készítettünk, bár fontos tudni, hogy ha nem azonos időjárási körülmények érik az anyagot a korrodáció miatt az anyag tónusa várhatóan el fog térni a későbbi felhelyezéskor.Hogyan gondozzuk a sírkövet?


A sírkő környékét igyekezzünk rendben tartani, érdemes gyomtalanítani a fákról lehulló leveleket összesöpörni és a szeméttárolóban elhelyezni, ezzel egyrészt sírkövünket óvjuk meg, másrészt önmagunkat az esetleges kellemetlenségtől, bosszúságtól (a falevélből kiváló csersav elszínezheti sírkövünket). Ugyanezen megfontolásból érdemes a koszorúk alá nejlont helyezni. Figyeljünk a sírkő tetején elhelyezett mécsesekre, mivel a viasz kifolyás foltokat hagyhat a sírkő felületén. A mécsesek elhelyezésénél figyeljünk a környezetében lévő más éghető anyagokra is, például száraz díszes koszorúk kigyulladása esetén maradandó károk keletkezhetnek a sírkő anyagában. Időnként érdemes a sírkövet lemosni. Vegyük figyelembe azonban sírkövünk anyagát, mivel a savas tisztítószerek megmarhatják a műkő mészkő felületét. Tisztításra leginkább alkalmas szereket szaküzletünkben lehet kapni. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, a megfelelő tisztítószer kiválasztásában. Téli időszakban a szétfagyás elkerülése érdekében vegyük ki a vázából a váza betétet, takarjuk le nejlon fóliával a vázákat és erősen rögzítsük. Hasznos lehet a váza oldalán kialakított lyuk bár a nejlonnal való letakarást ebben az esetben is javasoljuk.

Miért érdemes a sírkő köré térburkolatot (pl. mosott kavicsos lap) helyezni?


Ha a sírkő járókerete köré mosott kavicsos lapokat helyezünk, csökkenthetjük a gyomok kinövését, esős időben a lehulló csapadék nem veri fel a port a sírkő oldalára így könnyebb tisztán tartani. Érdemes figyelni a kavicslapok elhelyezésénél a sírkövek között távolság betartására. Hasznos lehet fóliát helyezni a lapok alá így nagyobb mértékben csökkenthető a gyomnövények kinövése.Miért jó a kör alakú lyukkivágás a sírkövön?


Ha a sírkövön kör alakú lyukkivágást kérünk, a lyukba belehelyezhetünk peremmel rendelkező cserepet. Így kevesebb földre van szükség a növény beültetéshez. A cserépbe az évszaknak megfelelően különböző virághagymákat helyezhetünk, esetleg több azonos méretű cserép megvásárlása esetén könnyedén cserélhetjük, ezáltal díszítve sírunkat. Célszerű apró növésű növényeket ültetni a cserépbe, mivel azok nem takarják el a sírkő feliratát, lehulló leveleik a cserépben maradnak, így megelőzhető a sírkő esetleges elszíneződése.Milyen vázát válasszunk?


A sírkövön elhelyezett álló vázákban a nyári meleg hatására a víz megmelegszik. Ezért javasoljuk a váza betétekhez hasonló osztott tetővel rendelkező süllyesztett műanyag vázát mely több szempontból praktikus. Hosszú ideig hűvös marad a víz benne, így az elhelyezett virágok tartósabbak, valamint kevésbé takarja az emlékrészt.Hátránya, ha ritkán járunk a temetőbe az elhervadó virágok közvetlenül a sírkőre hajolhatnak, és a sírkő anyagában elszíneződést okozhatnak. Ezért választásunknál érdemes mérlegelni milyen gyakran l átogatjuk a sírhelyet.